Torturi si alte dulciuri

Torturi si alte dulciuri

duminică, 29 martie 2015

TORT CIOCOLATOS

Ingrediente:

Blat: - 5 oua
         - 100 g zahar
         - 2 plicuri zahar vanilat
         - 2 linguri jumatate de gris sau pesmet
         - 3 linguri faina
         - 2 linguri cacao
         - 2 linguri miere
         - 1 plic praf de copt
         - 1 praf de sare
         - 25 ml lapte
         - 140 ml ulei
Mousse de lamaie: - 1 ou
                               - 2 linguri zahar
                               - 2 linguri amidon
                               - 175 ml 
                               - 1 lamaie
                               - coaja de la o lamaie sau esenta de lamaie
                               - 4 g gelatina
                               - 225 ml frisca lichida
Glazura de ciocolata: - 450 g zahar
                                   - 150 g cacao
                                   - 350 ml apa
                                   - 300 ml frisca lichida
                                   - 15 g gelatina
Sirop de ciocolata: - 80 g ciocolata
                              - 50 ml frisca lichida

Mod de preparare:

Blat: Se bat galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana devine o crema densa si isi dubleaza volumul. Se adauga faina si praful de copt in ploaie, cernute inainte impreuna, apoi se pune cacao si grisul (pesmetul). Se mixeaza usor si se adauga incet laptele, uleiul, apoi mierea. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se incorporeaza in compozitia de mai sus.
Compozitia o impartim in doua parti egale, apoi coacem 2 foi in tava tapetata cu hartie de copt la foc mediu, pentru cca 15 min, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.
Se lasa blatguri la racit pe un gratar.

Mousse de lamaie: Se pune pune laptele la fiert, iar gelatina se pune la inmuiat in sucul de la o lamaie.  Intre timp se amesteca amidonul cu zaharul si oul, si se mixeaza bine compozitia pana ce dispar cocoloasele de amidon. Laptele fierbinte se toarna incet, in fir subtire peste compozitia de ou. Se pune totul in cratita in care a fiert laptele si se mai pune pe foc cateva minute. Se mesteca continuu pana se ingroasa, se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie sau esenta, se acopera cu folie alimentara si se lasa la racit. Cand crema este inca calda bine, cat sa poti tine degetul in ea, se adauga gelatina si se mesteca pana se topeste. Se pune din nou folia pe crema si se lasa sa se raceasca de tot. Cand e rece crema se trece prin sita pentru a nu avea cocoloase si sa fie fina.
Se bate frisca apoi se amesteca cu crema de ou.

Glazura de ciocolata: Se amesteca zaharul cu cacao, apoi se adauga apa si frisca si se pune pe foc. Cand incepe sa fiarba se lasa exact 10 minute pe foc mestecand continuu. Se strecoara sa nu aibe cocoloase si se lasa la racit. Cand e suportabil de fierbinte se pune gelatina inmuiata inainte in apa, si se amesteca pana se dizolva.

Sirop de ciocolata: Se topeste ciocolata impreuna cu frisca lichida pe baie de aburi pana se omogenizeaza bine.

Asamblare: Pe un gratar se pune primul blat, se insiropeaza cu jumtate din sirop, se pune moussul de lamaie, apoi se pune celalat blat si se insiropeaza. Glazura de ciocolata se toarna pe tort cat e inca calda bine si lichida. Se pune mai intai pe marginea tortului, apoi se toarna in centru si se lasa sa se scurga fara a o nivela sa nu ramana urme. Se muta torul pe platou dupa ce s-a scurs bine de ciocolata, si se decoreaza dupa preferinta. Se lasa la frigider peste noapte.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu